Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Άλμπα Βερολίνου - ΑΡΗΣ : 61 - 65

Γι’ αυτό είσαι Αυτοκράτορας!


Η αγαπημένη μας ομάδα έκανε το καθήκον της και «άλωσε» την Ο2 Γουόρλντ, επικρατώντας της Άλμπα με 61-65 (17-16, 31-35, 44-47, 61-65). Το Βερολίνο θύμιζε Θεσσαλονίκη και η αρένα των Γερμανών, Αλεξάνδρειο, καθώς οι εκδρομείς του SUPER 3 και οι Αρειανοί της Γερμανίας και των γύρω περιοχών, φρόντισαν έτσι ώστε ο ΑΡΗΣ να νιώσει ότι παίζει στην έδρα του.

Με την εκτός έδρας νίκη επί της Άλμπα, το σύνολο του Ντέιβιντ Μπλατ παρέμεινε στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά του Eurocup, με άλλους τρεις «τελικούς» να απομένουν, στον δεύτερο γύρο του Top 16. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Μπανταλόνα κέρδισε τη Λε Μαν στη Γαλλία με 62-70.

Τo παιχνίδι ξεκίνησε με τον ΑΡΗ να παίρνει κεφάλι στο σκορ με τον Μπετς, ο οποίος πέτυχε το πρώτο καλάθι με λέιαπ. Η καλή άμυνα ανάγκασε τους γηπεδούχους να μην καταφέρουν δύο φορές να βάλουν καλάθι και στη συνέχεια ο Μάιλς με μία βολή να κάνει το 0-3. Η ολιγωρία της άμυνας του ΑΡΗ, που άφησε ακάλυπτο παίκτη στο τρίποντο, έφερε την ισοφάριση (3-3). Ακολούθησε λανθασμένη εκδήλωση επίθεσης του ΑΡΗ και η Άλμπα το εκμεταλλεύτηκε, προσθέτοντας άλλους δύο πόντους (5-3).

Ο ΑΡΗΣ δεν απέδιδε καλά στην επίθεση, κάτι που δεν συνέβαινε με τους γηπεδούχους, οι οποίοι με ένα συνολικό σερί 10-0, έκαναν το 10-3, ύστερα από τέσσερα λεπτά αγώνα. Ο Μπλατ προχώρησε σε αλλαγές παικτών με σκοπό να φρεσκάρει την πεντάδα, βάζοντας τον Πάουνιτς και τον Κακιούζη στο παρκέ.

Ο Κλαρκ και ο Μάιλς με τέσσερις πόντους μείωσαν σε 10-7. Η άμυνα απέδωσε και το σερί στην επίθεση διευρύνθηκε, με τον Μπετς να διαμορφώνει το 10-9 ύστερα από έξι λεπτά αγώνα.

Η αντίδραση της Άλμπα ήταν γρήγορη και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους, πήρε διαφορά 5 πόντων (14-9). Ο Μπετς με ωραία ενέργεια έκανε το 14-11 και παρότι δέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο, οι διαιτητές διέταξαν να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Οι αλλαγές από τον Μπλατ συνεχίστηκαν και έτσι ο Κλαρκ έδωσε και πάλι τη θέση του στον Μάιλς, που αμέσως κατάφερε να βρει τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, μειώνοντας στον πόντο (14-13) ένα λεπτό πριν από το τέλος της περιόδου.

Το σύνθημα «ΑΡΗ θυμήσου, ήρθε ο SUPER 3 και είναι εδώ μαζί σου» ακούστηκε για άλλη μια φορά σε ευρωπαϊκό γήπεδο, από τους οπαδούς μας που δεν αφήνουν ΠΟΤΕ την ομάδα μόνη. Το τελικό σκορ για την πρώτη περίοδο ήταν 17-16, σκορ που διαμορφώθηκε με εύστοχο σουτ του Μάιλς από μέση απόσταση.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με καλάθι δύο πόντων για τους γηπεδούχους, αλλά ο Μάιλς με τον 7ο προσωπικό του πόντο μείωσε και πάλι (19-18), με τη συμπλήρωση ενός λεπτού. Το τρίποντο του Κλαρκ έφερε τις δύο ομάδες στα ίσια (21-21). Η άμυνα εξακολοθούσε να αποδίδει, περιορίζοντας την κυκλοφορία προς το καλάθι και με πίεση έρχονταν κλεψίματα. Βέβαια, η νευρικότητα στην εκδήλωση των επιθέσεων δεν επέφερε πόντους για δύο συνεχόμενες επιθέσεις και οι παίκτες της Άλμπα κατάφεραν να πάρουν και πάλι προβάδισμα (23-21) στο 13’.

Το τρίποντο του Κακιούζη έβαλε τον ΑΡΗ μπροστά με 23-24. Να σημειωθεί ότι για περίπου τρία λεπτά ο Μπετς είχε δώσει τη θέση του στον Σκορδίλη, προκειμένου να πάρει ανάσες. Ο νεαρός, όμως, με τη συμπλήρωση του πενταλέπτου έκανε το δεύτερο προσωπικό του φάουλ (μαζί με τον ήταν οι δύο παίκτες με τα περισσότερα φάουλ από πλευράς ΑΡΗ).

Ο νεοεισελθόντας Μπετς έκανε το 23-26 με τον 9ο προσωπικό του πόντο, όσους έφτασε και ο Μάιλς λίγο αργότερα, κάνοντας το 25-28 στα τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου.

Οι δύο βολές του Κλαρκ έκαναν το 25-30, στα 2’15’’ πριν από την ανάπαυλα, αλλά πολύ γρήγορα οι γηπεδούχοι κατάφεραν να «τρέξουν» ένα σερί 5-0 και να φέρουν το παιχνίδι και πάλι στην ισοπαλία (30-30) ένα λεπτό πριν από το τέλος, αναγκάζοντας τον Ντέιβιντ Μπλατ να πάρει τάιμ-άουτ.

Ο Μάιλς με την επαναφορά κατάφερε να πετύχει με λέιαπ άλλο ένα καλάθι, βάζοντας έτσι τον ΑΡΗ μπροστά με 30-32. Ακολούθησαν δύο άστοχες εκδηλώσεις επιθέσεων από τους παίκτες του ΑΡΗ, αφού χάθηκαν εύκολα καλάθια από κοντινή απόσταση, αλλά ο Κλαρκ στη συνέχεια κάρφωσε με εντυπωσιακό τρόπο και παράλληλα με τη συμπληρωματική βολή από το φάουλ που κέρδισε, έκανε το 31-35, στα 16’’ πριν από το τέλος, σκορ που ήταν και το τελικό για το πρώτο ημίχρονο.

Στα χαρακτηριστικά του πρώτου μέρους ήταν η κυριαρχία του ΑΡΗ στα ριμπάουντ (14 έναντι 10), το μεγάλο ποσοστό στα δίποντα (10/17) και το χαμηλό στα τρίποντα (2/10).

Το πρώτο καλάθι στο τρίτο δεκάλεπτο προήλθε από τον Μπετς, ο οποίος έδωσε στον ΑΡΗ διαφορά 6 πόντων (31-37). Στην επαναφορά οι διαιτητές… μπερδεύτηκαν εις βάρος του ΑΡΗ και με το φάουλ που έδωσαν, ήρθαν δύο πόντοι από βολές για τους γηπεδούχους (33-37).

Το παιχνίδι του ΑΡΗ μεταφέρθηκε μέσα στην αντίπαλη ρακέτα και ο Μπετς κατάφερε να νικήσει τους αντιπάλους του, προσθέτοντας άλλους δύο πόντους (13), με το σκορ να γίνεται 33-39. Στην αμέσως επόμενη φάση είχαμε και πάλι ένα αυστηρό σφύριγμα από τους διαιτητές, οι οποίοι χρέωσαν τον Άγγλο σέντερ με το 3ο του φάουλ, κάτι που ανάγκασε τον Μπλατ να τον αποσύρει στον πάγκο και να βάλει στη θέση του τον Μπάρλο, όλα αυτά με τη συμπλήρωση του πενταλέπτου.

Στο παιχνίδι επικρατούσε νευρικότητα και για τις δύο ομάδες, οι οποίες δεν μπορούσαν να βρουν διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι. Οι γηπεδούχοι με δύο βολές και ένα τρίποντο κατάφεραν να μειώσουν στον πόντο (38-39), στα 2’36’’ πριν από το τέλος της περιόδου και ο Μπλατ, βλέποντας την ομάδα του να έχει κολλήσει επιθετικά, κάλεσε τάιμ-άουτ.

Μια εύστοχη βολή από τον Ντικούδη έδωσε μια μικρή επιθετική ανάσα, με το σκορ να είναι στη διαφορά ενός καλαθιού (38-40). Η ισοφάριση ήρθε για τους γηπεδούχους με την επαναφορά και στη συνέχεια οι διαιτητές έδωσαν πρώτα ανύπαρκτα βήματα στον Κλαρκ και επινόησαν αντιαθλητικό φάουλ στον Ντικούδη.

Η Άλμπα με το διαιτητικό «δώρο» πήρε προβάδισμα ύστερα από ώρα με 42-40, στα 1’52’’ πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Κλαρκ με τρίποντο ξανάδωσε προβάδισμα στον ΑΡΗ (42-43). Ο ίδιος παίκτης με ένα εύστοχο καλάθι ύστερα από δύσκολη προσπάθεια έκανε το 44-45. Ακολούθησε πολύ καλή άμυνα στην τελευταία επίθεση της Άλμπα, η μπάλα έφτασε ξανά στον Κλαρκ, ο οποίος ακριβώς με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου, σημείωσε τον 17ο προσωπικό του πόντο και το ταμπλό να γράφει 44-47.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με λανθασμένη εκδήλωση των παικτών του ΑΡΗ και οι γηπεδούχοι με καλάθι από αιφνιδιασμό μείωσαν σε 46-47. Ο Ντικούδης κατάφερε με δύσκολη ατομική προσπάθεια να δώσει και πάλι διαφορά τριών πόντων (46-49). Η συμπλήρωση του πρώτου λεπτού βρήκε τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν με τρίποντο (49-49).

Ο Μάιλς με τον 13ο προσωπικό του πόντο έβαλε και πάλι τον ΑΡΗ μπροστά (49-51), αλλά οι διαιτητές δεν του έδωσαν και ολοκάθαρο φάουλ. Ο Λάμποβιτς πατώντας τη γραμμή των 6,25μ έκανε το 49-53, αναγκάζοντας τον προπονητή των γηπεδούχων να πάρει τάιμ-άουτ, με τη συμπλήρωση τριών λεπτών στην τελευταία περίοδο.

Η πολύ καλή άμυνα του Μάιλς πάνω στον προσωπικό του αντίπαλο συνεχίστηκε, με τον Αμερικανό να του κλέβει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την μπάλα, δίνοντας την ευκαιρία για νέα επίθεση. Στην εξέλιξη της φάσης ο Κλαρκ με τρίποντο (20) έκανε το 49-56, στα 6’11’’ πριν από τη λήξη.

Ακολούθησε μια εύστοχη βολή, ένα τρίποντο για τους γηπεδούχους (53-56) και υπόδειξη για ανύπαρκτα βήματα στον Ντικούδη. Ο Χατζηβρέττας δεν κατάφερε να επιτύχει καλάθι από μέση απόσταση και στη συνέχεια ο Λάμποβιτς ανέκοψε αιφνιδιασμό με φάουλ, με τη συμπλήρωση έξι λεπτών στην τελευταία περίοδο.

Ο Ντικούδης και ο Χατζηβρέττας προσέθεσαν 5 πόντους και έτσι ο ΑΡΗΣ κατάφερε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο να πάρει διαφορά 8 πόντων (53-61), στα 3’51’’ πριν από το τέλος. Ο Κακιούζης με άλλους δύο πόντους αύξησε τη διαφορά για πρώτη φόρα σε διψήφιο αριθμό πόντων (53-63), στα 1’53’’.

Ακολούθησε μια χαλαρότητα στην άμυνα και οι γηπεδούχοι έκαναν ένα σερί 4-0, μειώνοντας σε 57-63, στα 1’13’’. Ο ΑΡΗΣ εκδήλωσε αργή επίθεση, αλλά το καλάθι δεν μπήκε, σε αντίθεση με την Άλμπα, που κατάφερε στα 50’’ να μειώσει ακόμα περισσότερο (59-63).

Μετά το τάιμ-άουτ που κάλεσε ο Μπλατ, η επίθεση δεν απέφερε καλάθι και στην επίθεση των Γερμανών έγινε το 61-63 στα 10’’.

Ο Κλαρκ δέχθηκε το φάουλ ύστερα από τέσσερα δευτερόλεπτα, ο Κακιούζης πήρε την μπάλα στην επαναφορά, δέχθηκε αμέσως το φάουλ που τον έστειλε στη γραμμή των ελεύθερων βολών. Ο φόργουορντ της αγαπημένης μας ομάδας ήταν εύστοχος και στις δύο βολές, δίνοντας τη νίκη στον ΑΡΗ με 61-65.

ΑΡΗΣ (Μπλατ): Κλαρκ 20 (3), Μπετς 13, Λάμποβιτς 2, Ρίτσαρντσον, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης 5, Σκορδίλης, Πάουνιτς 2, Κακιούζης 7 (1), Μπάρλος, Μάιλς 13.